10 brit szleng, amit tuti hallasz Londonban

Posted by on aug 28, 2013 in AngolBlog, SZÓKINCSFEJLESZTÉS | 0 comments

10 brit szleng, amit tuti hallasz Londonban

Ha tervezed, hogy Londoba látogatsz, akár hosszabb-rövidebb időre, jó, ha tisztában vagy pár “helyi” kifejezéssel, aminek a londoniak nagyon fognak örülni ha hallják és így még természetesebbnek fog tűnni az angolod.

 

1. “All Right, Mate?”

“Mate” pusztán annyit jelent: haver. Ezt a kérdést, általában a pub-ban használják “How are you?” helyett. Ugyan nem igazán várnak rá választ, de érdemes reagálnod rá: “Yes, Thank You”.

2. “Naff”

Ha valami “naff”, az egyáltalán nem menő, hanem ciki. “That jumper is so naff. There is no way I’m wearing it.” (Ez a pulcsi elég ciki. Nincs az az isten hogy felvegyem!)

3. “Mind The Gap” 

Ezt a híres kifejezést vonatokon és a  londoni metrón (Tube) használják. A “gap” (rés) arra a széles részre utal, ami a peron és a vonatok között van. Ha nem figyelsz leszállásnál, megsérülhetsz!

gap

4. “The Full Monty”

Ez a kifejezés azt jelenti, hogy: egész, teljes, minden. Például amikor reggelinél megkérdezik mennyit kér, és ő azt válaszolja az egészet, akkor ezt fogja felelni: “The Full Monty” tehát a teljes angol reggelit (kolbász, szalonna, tojás, paradicsom, sült kenyér, hurka, vagy bármi is legyen az 🙂 )

5. “Grub”

Alapjában azt jelenti hogy lárva, de van jelentése étkezéssel kapcsolatban is. “What’s for grub?” Az jelenti, “mi van vacsorára/ebédre?”

6. “Moreish”

“I love Pringle Crisps. They are so moreish.” Egyszerűen a “more” (több) szóból származik és azt jelenti, hogy valami olyan jó, akarsz még.

7. “Not My Cup of Tea”

Ha nem tetszik valami az angoloknak, de nem akarnak udvariatlanok lenni (ami lássuk be, nagyon is rájuk vall), akkor ezt mondják: ” I’m afraid that going to nightclubs is not my cup of tea”.

tea

8. “Quid”

Ez a font szlenges neve neve. Az utcákon, boltokban igen valószínű hogy ezt fogod hallani. Example: “I paid ten quid for that shirt.”

9.  “Loo”

Ez a kis szó, azt jelenti: wc. Akkor szokták használni, ha olyan társaságban van az ember, ahol nem nagyon ismerik egymást.
‘Where is the loo?’angol wc

10. “Ta”

Szimplán ennyi: ‘thank you’.

Tudsz még brit, londoni szlengeket? Oszd meg kommentben!

forrás:languageandthecity.tumblr.com/post/55253475861/10-british-slang-expressions-you-will-hear-when

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..