A jó angol tanuló

Posted by on jan 30, 2015 in AngolBlog | 0 comments

A jó angol tanuló

Az, hogy ki a jó angoltanuló/nyelvtanuló, sok mindentől függ. Most nem a nyelvérzék szempontjából nézzük meg a témát (ugyanis az NEM releváns), hanem hogy tényleg mindenki meg tud tanulni angolul, ha AKAR. És ez a kulcsa a dolognak, hogy akarni kell. Az, hogy egy nyelvet meg tudj tanulni itthon, magántanárral, vagy csoportos tanfolyamon, nagyban függ a Te hozzáállásodon. Nézzük, mik lehetnek azok a szempontok, amik megkönnyítik és elősegítik a tanulásodat.

1. Bízz meg a tanárodban!

Ha jó a tanárod, működik a kémia és elégedett vagy vele, akkor hidd el, hogy tudja mi kell Neked. Ha azt mondja például, hogy most 100 feladat lesz házinak és meg KELL csinálnod, akkor hidd el, hogy nem kiszúrni akar Veled, hanem tudja, hogy pont azok a feladatok és az önálló gyakorlás kell ahhoz, hogy fejlődj.

2.  Ne okoskodj!

Ha jó a kapcsolatod a tanároddal, akkor tudni fogod, hogy azok a feladatok, amiket csináltok, azok jók. Szóval ha mond valamit, pl már a sokadik órán ugyan azt gyakoroljátok, ne kezdj el visszabeszélni, szájt-húzni, hogy neeeeee mááár megint. Biztos oka van, hogy nem mentek tovább az anyaggal. Ne akarj okosabb lenni mint a tanárod, elvileg azért jársz hozzá, hogy tanulj.

3. Merj kérdezni!

Nagyon fontos a tanárnak a visszajelzés, így ha nem értesz valamit KÉRDEZZ! Szörnyen fontos, hogy értsd azt amit tanultok és azt is értsd, hogy miért csináljátok azt a feladatok, gyakorlatot, amit. Bármi bizonytalanság van, kérdezd meg. Én személy szerint IMÁDOM a kérdéseket, akár nyelvtani, akár tanulástechnikai a kérdés :).

4. Ne várj ölbetett kézzel!

Én azt szoktam mondani, hogy mindenki annyi tanul, annyi házit ír, amennyi kedve-ideje van rá. Abszolút megértem, hogy a dolgozó embernek nem csak az angol tanulásra van ideje. DE! Ezzel párhuzamosan, pont annyit várj el magadtól, amennyit energiát belefektetsz. Tehát, tök hasznos ha eljársz angol órára, de nem elég. Ha tanulsz otthon is, követed a tanár utasításait, sokkal hatékonyabb lesz a tudásod.

5. Kérj tanácsot!

Legáltalánosabb probléma a szókincsfejlesztés, szótanulás. A jó tanár észreveszi alapból is és rá is kérdez, hogy mivel van probléma és ad tanácsot, hogy tanulj. De ha ez nem történik meg, nyugodtan kérdezd meg, hogy mit tud tanácsolni arra a problémára, ami Neked nehezen megy. Tehát ha pl nem mersz megszólalni, adjon tanácsod, plusz gyakorlatot.

6. Szólj, ha bajod van!

Persze az angol tanár sem mindenható (közben meg de 🙂 ), így ha elégedetlen vagy, szólj neki! A tanárodnak alapból olyannak kell lennie, akinek nyugodtan szólhatsz, ha valami nem tetszik, hiszen Te fizetsz érte. Ha pedig nagyon elégedetlen vagy, keress másik tanárt, de előtte nézz magadba, hogy lehet, hogy Te sem éppen ártatlan ;).

Szóval a hatékony nyelvtanulás nem azon áll vagy bukik, hogy van-e nyelvérzéked, hanem a hozzáállásodon magához a nyelvtanuláshoz. Ha ez megvan, biztos sikerekre számíthatsz. 🙂

sth

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..