Angol nyelvtan a valóságban

Posted by on aug 14, 2014 in AngolBlog | 0 comments

Angol nyelvtan a valóságban

A mai bejegyzésben az angol nyelvtan valódi használatáról lesz szó. Megnézzük mi az igazság amögött, hogy a valóságban csak 6 igeidőt használnak és hogy el lehet lenni különösebb nyelvtani szerkezetek, mint pl a passzív szerkezet, reported speech (függő beszéd) nélkül.

A lényege az egésznek az, hogy mindenre, amit magyarul mondani szeretnél, van megfelelő angol szerkezet, szó, kifejezés.  Tehát, mindig azt a szerkezetet kell használni, ami azt jelenti, amit mondani akarsz. Hogy ez mit jelent? Szörnyen egyszerű.

Ha el akarod mondani valakinek, hogy mit mondott a főnököd, anyukád, gyereked…stb, akkor természetesen reported speech-et (függő beszéd) kell használni. Nem ördögtől való dolog, egy kis gyakorlással, és a főbb szabályok betartásával, helyesen is fogod tudni használni.

Vagy nézzük, mi van akkor, ha épp egy nagy lakásfelújításon vagy túl. Lehet használni a műveltetést (causative), passzív szerkezetet (passive voice), hiszen ha nem te személyesen a kis kezeddel ütötted ki a válaszfalat és kötötted be az elektromos vezetékeket, akkor azokat minden bizonnyal megcsináltattad mással (műveltetés) vagy csak az a lényeg, hogy elkészült, meg lett csinálva (passzív szerkezet).

Adott esetben, ha szeretnél venni egy új autót, új lakásba költözni, de nincs elég pénzed, lehet álmodozni is. Ilyenkor mit kell használni? Hát a 2nd conditional (feltételes mód) szerkezetet. Ha helyesen képzed, mindenki tudni fogja, hogy nem valóságról, hanem elképzelt, nem valós dolgokról beszélsz, álmodozás szinten.

Ha egy sztorit mesélsz el, módbeli segédigékkel tudod pontosítani, amit mondani szeretnél. Módbeli segédigék: can, must, should, would, may, might…stb.

Igeidőkről pedig annyit, hogy ha nem elégszel meg azzal, hogy általános cselekvésekről beszélj a múltban, jelenben, jövőben, hanem meg akarod mondani pontosan HOGYAN történt a dolog, akkor a 12 igeidőből nagyszerűen és pontosan el tudod mondani a cselekvés jellegét.

Nos, dióhéjban ennyi, láthatod, hogy az angol nyelvtannak igenis van haszna a hétköznapi életben és akárki akármit mond, kell a nyelvtan helyes ismerete.

Bővebben, ezen a linken találsz segítséget: 1 napos nyelvtani rendszerezés

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..