Anyanyelvi angol tanár vs magyar tanár

Posted by on ápr 1, 2012 in AngolBlog, Tanulási Módszerek, tippek | 0 comments

Amikor belevág az ember a nyelvtanulásba, akár teljesen kezdőként, újrakezdőként vagy nyelvvizsga céllal, általában elgondolkozik hogy magyar anyanyelvű tanárt válasszon, vagy eredeti angol anyanyelvűt. Elég nagy dilemma, mind a kettőnek van nagyon sok pozitívuma és negatívuma is.

Első sorban a kiejtés miatt az anyanyelvi tanár a kézenfekvő, de a magyar tanárnak is tudnia kell prezentálnia valamilyen angol kiejtést. Manapság egyre többen mennek ki Angliába vagy Amerikába (vagy egyéb angol nyelvterületre) és  az ott felszedett kiejtéssel jönnek haza és tanítanak. Így nem elítélendő a magyar tanár sem ebből a szempontból.

Következhet a mérlegelésben, maga a nyelvhasználat. Természetesen az anyanyelvitől azokat a hétköznapi kifejezéseket, dialektusokat fogod megtanulni, amit ő tud, hozott arról a helyről ahonnan jött. Ez szuper érdekes lehet, ám sok esetben hátrány. Például egy nyelvvizsgánál nem biztos hogy díjazzák az anyanyelvi tanár által meggyőződéssel tanított, ám nyelvtanilag helytelen kifejezéseket.

Végül, de nagyon fontos szempont, maga a nyelvtan. Ha nyelvvizsgára készülsz, feltétlenül olyan tanárt keress, aki magyarázza és gyakoroltatja a nyelvtant is. Az anyanyelvi tanároknál ez meglehetősen ritka, de lehet találni gyöngyszemet, aki minden készséget fejleszt. Magyar tanárnál biztos lehetsz benne hogy a nyelvtant meg fogod érteni, mert ő az anyanyelveden tudja elmondani mik a trükkök, mire kell odafigyelni, mit is jelent az adott nyelvtan

Kezdőként, NE menj anyanyelvi tanárhoz, a heti 2 óra nem ugyanaz mintha külföldön állandóan hallod a nyelvet és rá vagy kényszerítve a használatára. Képzeld el, hogy még azt sem tudod megbeszélni vele, hol és mikor van az óra 🙂 Később, középhaladó szinten viszont MINDENKÉPPEN ajánlott heti legalább egy óra anyanyelvi tanárral is, szókincs és beszédfejlesztésre.

Szóval, a magyar tanár is legalább annyira jó mint egy anyanyelvi, sok esetben azt gondolom hatékonyabb is. Ha csak beszédet és szókincset fejlesztenél menj anyanyelvi tanárhoz, ha helyesen akarsz angolul tudni, menj magyar tanárhoz néhány anyanyelvi órával megspékelve, de amennyiben kezdő vagy / nyelvvizsgára készülsz, a magyar tanárt ajánlom.

+Ez a kis összefoglaló személyes tapasztalatokon alapszik, természetesen vannak nagyon jó anyanyelvi tanárok is, de őket leginkább jóhírű nyelvviskolákban keresd. 🙂

 

Kövess a Facebookon is, hogy értesülj mindig a legfrissebb posztokról

 

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..