Az élet középfok felett kezdődik

Posted by on aug 14, 2013 in AngolBlog, Tanulási Módszerek, tippek | 0 comments

Az élet középfok felett kezdődik

Ebben a bejegyzésben, a felsőfokról lesz szó. A felsőfok körül sok tévhit kering, ezeket szeretném ma eloszlatni. A legáltalánosabb tévhit az, hogy egy felsőfokot majdnem lehetetlen letenni. Ez így, ebben a formában tökéletesen hamis. Ugyanis, a felsőfokra is ugyan úgy kell tanulni, gyakorolni, mint a többire. Sőt, az előnye leginkább az, hogy ha már eljutott az ember középfokig, onnan már csak egy ugrás a felsőfok.

Amikor elkezdesz angolul tanulni, még az alapfok az első nagy akadály. Meg kell szokni, mi az az angol nyelv, rá kell érezni a logikájára, alap szókincset, nyelvtani szerkezeteket kell elsajátítani és máris megvan az alapfok.

Szerintem, a legnagyobb elvárás alap-és középfok között van, ugyanis alapfokhoz elég csak a szerkezeteket felismerni, megérteni a szövegeket, viszont középfoknál ezeket már aktívan kell használni, nem elég felismerni. Gondolj csak egy 3rd Conditional-ra, vagy a passzív szerkezetre. Alapfoknál még csak nem is hallottál 3rd Conditional-ról, viszont középfokon már kell őket használni. Pl. tesztekben, levélírásnál. Szövegértésnél nem árt, ha ezeket mind felismered, főleg ha pont arra a részre irányul a vizsga kérdés.

Jöjjön a felsőfok. Amit középfokig megtanultál, azokat a nyelvtanokat kell tudni automatikusan használni. Ezt legjobban gyakorlással tudod elérni, akár szóban, akár írásban. Amit még nagyon kell fejleszteni, az a szókincs. Ha konkrétan felsőfokú nyelvvizsgára készülsz, nem kell mást tenned, mint a középfokig megszerzett tudást, szókincset, témakörönként bővíted. Nagyon sok felsőfokos kiadvány létezik, egy nagyon szuper módszer, ha azokból a kvázi “tételekből” a szavakat, kifejezéseket sokat tanulod, gyakorlod. Ugyanis, a nyelvvizsgáknak az az egyik titka, hogy egy bizonyos szókincsből dolgozik, amit a szövegértésnél, esszé-írásnál, listening-nél niztosan vissza fog köszönni.

Érdemes még kiválasztani egy bizonyos nyelvvizsgát és célirányosan arra készülni, annak a kiadványaiból dolgozni. Emlékszem, amikor anno még én felsőfokúztam, ugyan ezt a módszert használtam és mily meglepő, a szövegértés feladatban szerepelt azon szavak 90%-a, amiket a felkészítő könyvből megtanultam, így semmi gondot nem okozott megoldani a feladatokat.

All in all, minden nyelvvizsga szintnek megvan a maga nehézsége, ám a középfok után már csak egy kicsit kell tanulni, hogy meglegyen a felsőfokú nyelvvizsgád, de tanulni kell! Ezt nem tudom elégszer hangsúlyozni! Szóval mindent bele, megfelelő felkészüléssel és a nyelvvizsga követelmények ismeretével, gyerekjáték a felsőfok is! 🙂

  • Ja, és miért mondom, hogy az élet középfok után kezdődik?

Tulajdonképpen azért, mert akkor van már az angol nyelvtanuló egy olyan szinten, hogy már nem a nyelvtanok és adott szókincs darálása, fejbe-tuszkolása a lényeg, hanem lehet finomítani. Mind a nyelvtanon (húú, de szuper szerkezetek vannak!!! 🙂 ), mind a szókincsen, kifejezéseken, hogy minél angolosabban beszéljen és ÉRTSEN az ember. Anyanyelvi cikkek, listeningek, a hétköznapi életből vagy akár gazdasági témájú cikkek. Megérteni és főként élvezni azokat, az már valami! 🙂

 

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..