Birtoklás, névmás

Posted by on jún 8, 2013 in AngolBlog, Nyelvtani tudástár | 0 comments

Birtoklás, névmás

Ebben a leírásban, a birtoklással ismerkedhetsz meg és betekintést nyerhetsz a névmások világába is.  Kezdjük is, nézzük meg mire valók a névmások:

A névmások arra valók, hogy helyettesítsünk velük, csak akkor használhatóak, ha már először meg van nevezve kiről/miről beszélünk. Szóval először meg kell mondani kiről van szó, utána lehet/kell helyettesíteni.

Pl. He is smart and he is tall and he isn’t lazy. -> Jó, jó, de KICSODA? Nem tudjuk kiről van szó, mert nem neveztük meg.

Peter is smart and he is tall and he isn’t lazy. -> Itt már tudjuk, hogy Péterről van szó, nyugodtan lehet helyettesíteni he-vel.

Ez a szabály, általános igaz lesz az összes névmásra. Mivel az angol szeret összevonni, rövidíteni, helyettesíteni is mindenhol fog, ahol lehet.

angol névmások

Possessive adjective

Ezzel a majdnem névmással megtanuljuk a birtoklást. Azért majdnem névmás, mert magyarul annak fordítjuk, de valójában az angolban jelzői funkciót töltenek be. Magyarul: Ez a névmás mindig egy főnév előtt áll (mint egy melléknév), jellemzi azt, megmondja ki birtokol valamit.

Personal pronoun (személyes névmás) Possessive adjective (birtokos melléknév)
I Én My car Én autóm
You Te Your car Te autód
He, she, it Ő His, her, its car Ő autója
We Mi Our car Mi autónk
You Ti Your car Ti autótok
They ők Their car Ő(k) autójuk

 

Látjuk a táblázatból, hogy nem az a jelentése hogy enyém, tiéd…stb, hanem az én valamim, a te valamid…stb. Szóval, az autót jellemzi hogy kié, ki birtokolja. Így, az egész alany ez lesz, utána jöhet a to be megfelelő alakja. Ráadásul itt nem a birtoklóhoz idomul a to be alakja, mivel nem róla beszélünk, hanem arról amit birtokolnak. Pl. Your car is, és nem are, hiába a you-hoz are megy, mert itt a car az alany, a your csak jellemzi azt.

Pl. My car is brown. Your house is big. Their child is smart.

 

De, nézzük meg, mikor lehet ezeket használni, mert mégiscsak valahol névmások, valamit helyettesítenek. Mi a helyzet akkor, ha nevén nevezzük a birtoklót? 2 eset van:

  1. Személy birtokol:

A személy megkapja a birtok jelet, ami egy: ’s . Peter’s car, Mary’s dog, Kate and Karen’s friend. Ezeket tudjuk helyettesíteni: Peter’s car-> his car, Mary’s dog-> her dog, Kate and Karen’s friend-> their friend.

Tulajdonképpen ugyan az mint a magyarban, hogy Péternek az autója (Péternek=Peter’s).

 

  1. Tárgy birtokol:

Itt picit kacifántosabb a helyzet, de nem kell megijedni. Ha tárgy birtokol (asztal lába), akkor már nem érvényes az ’s szabály, hanem az úgynevezett OF szerkezetet kell használni. Itt a birtokló és a birtok sorrendje megváltozik.

Asztal lába: leg of the table (nem table’s leg)

Kutya csontja: bone of the dog ( nem dog’s bone)

Szóval előre, az of elé kerül amit birtokol és az of után, ami birtokolja.

 

 

 

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..