Felnőttként mint a gyerekek?

Posted by on ápr 29, 2012 in AngolBlog, Tanulási Módszerek, tippek | 0 comments

Teletubbies, Dora The Explorer, SpongeBob…etc.

Az utóbbi pár napban elég sok helyen találkoztam azzal az angol nyelv tanulás megközelítésével, hogy mindenkinek úgy kellene tanulnia a nyelvet, mint a gyerekek, mert “a felettes énünk átírja a tudatalattit”, meg hogy “nem a nyelvtan a fontos hanem az automatikus beszéd”, meg “játék közben tanulja a gyerek is”….stb. Az én álláspontom némileg eltér ettől, mert a gyerek az gyerek, a felnőtt meg felnőtt.

Hogy mik a legalappvetőbb különbségek? Nézzük csak meg, hány felnőtt szeretne 60 perc alatt egy csomószor fel-le guggolni, az orrát-haját-fülét tapizni, miközben a tanár magas fejhangon, erőltetett mosollyal mondja hogy “veeerrryyy  goooooddd boys and girls”.

Nem azt mondom, hogy nem lehet játszani angol óra, dehogyisnem! Sőt, a játék az szuper, feloldja a hangulatot és még tanít is. De mivel a felnőttnek már ki van fejlődve minden készsége ahhoz, hogy tudatosan tanuljon angolul és fel tudja mérni hogy mi az a kellő hozzállás amivel el tud jutni a nyelvtanulásban kitűzött céljaihoz.

Mindehhez képest a gyerekeknek sokkal nagyon a mozgásigényük, nem tudnak 60 percet egy helyben végigülni, mozgatni, játszatni kell őket miközben beszélnek, énekelnek angolul és még a mozgás funkciójuk is szuperül fejlődik ha valamire rá kell mutatni, megfogni és közben megmondani mi az angolul. Amíg a felnőtt tudatosan tudja mit hogyan kell képezni, használni, egy gyermeknek nem lehet olyasmit mondani hogy névmás, alany…stb.

De mi a kulcsa, a titka a dolognak? Mi a legnagyobb különbség a felnőtt és a gyermek nyelvtanulás között? Az, hogy a gyerekek agyának  az a része LEZÁRUL 12éves kor körül, ami azért felelős hogy a kicsik “szivacsként” szívják magukba az információt. Másfelől pedig van egy olyan dolog, amit tanulási folyamatnak hívunk, aminek során a megtanult nyelvtan, szavak különboző módszerekkel aktivizálódnak és nem kell tudatosan gondolkozni hogy melyik igeidő kell, hanem automatizálódik a használata.

 

Kövess a Facebookon is, hogy értesülj mindig a legfrissebb posztokról

kép: ew.com

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..