Felsőfokú nyelvvizsgára felkészülés és a mítoszok

Posted by on jún 18, 2012 in AngolBlog, Beszédfejlesztés, Íráskészség fejlesztés, Listening- Hallás utáni értés, Nyelvtani tudástár, Olvasásértés | 0 comments

Az eddigiekben az alap és középfokú nyelvvizsgákról volt szó. Mindenek megvan a maga szépsége, nehézsége, egyik sem illik alábecsülni. De most nézzük a mítoszokat a felsőfokú angol nyelvvizsga körül és hogy hogyan lehet felkészülni rá.Nagyon sokan azt gondolják, hogy felsőfokúzni az már az angoltudás csimborasszója, de mondok valamit! ( ahogy az angol mondja: I have news for you): ez sem nehezebb mint a többi, ha a megfelelő szinten vagy és megfelelő elvárásokat támasztasz magaddal szemben. Ráadásul, a Cambridge nyelvvizsgának van egy ennél magasabb szintje is. Na, aaazzzz már valami!!! 🙂
Szépen végig kell járni a szamárlétrát ahhoz, hogy sikeres legyen a felsőfokú nyelvvizsgád. Egy felsőfokhoz, igen, tudni kell az összes nyelvtant.

Mítosz 1: A különbség a közép és felsőfok között, a sokkal több nyelvtan. Ez így nem igaz! Egy kicsivel több nyelvtan kell tudni csak a középfokhoz képest. De azt zsigerből. Már nincs idő gondolkozni hogy passzívban írod-e le a mondatot, vagy hogy is van a 3rd Conditional. TUDNI KELL és használni is tudni kell!!! 

Mítosz 2: Nagyon nagy a szókincs amit tudni kell. Ez így igaz! Ez nem mítosz, nagy szókinccsel kell rendelkezned, amit használni is tudsz. Miért fontos ez? Mert felsőfokon már választékosan kell tudnod beszélni, írásban véleményt kifejteni egy adott témáról, még ha az Government and society. Mit lehet ezzel kezdeni? Tudatosan, átvenni a témaköröket, egy hozzáértővel gyakorolni a beszédet, beiratkozni tanfolyamra és tanulni a szavakat kifejezéseket. Lehet írni nyugodtan “tételkidolgozást”, az is nagyon segít.

Mítosz 3: Érthetetlen a listening. Hááát, van benne némi igazság. De mire erre a szintre eljutsz, csak gyakorlással és szókinccsel/szófordulatokkal tudod érthetővé tenni a listeninget.

Összefoglalva, egyáltalán nem nehéz egy felsőfok, de tudatosnak, felkészültnek kell lenned. Ki kell tudni fejtened a véleményedet választékosan mind írásban, mind szóban. Erre a vizsgára is érvényes szókincs-berendezés-ügyileg, hogy vedd meg a felkészítő könyvet és annak minden olvasmányából, megoldásából tanuld meg a szavakat, kifejezéseket. A nyelvtanodat pedig automatizáld sok (bármilyen) gyakorlással.

A felsőfoknak a megközelítése miatt olyan a megítélése hogy elérhetetlen. Itt már nem azt mérik hogy be tudod mutatni milyen jól megtanultad a nyelvtant, tudsz valamennyit beszélni és húdejó, hanem azt hogy életszerűen tudod-e használni az angolt. Hogy nem okoz gondot, ha hirtelen angolul kell megszólalnod és megérteni a másikat. Ez már komplexen méri, hogy magadévá tetted-e azt a dolgot, amit úgy hívunk: ANGOL NYELV és kultúra és hogy elég magabiztos vagy-e nyelvhasználatot illetően.

De mindenkit bíztatok, hogy igenis meg lehet csinálni, csak foglalkozni kell vele sokat-sokat és segítséget kérni hozzáértő tanár személyében.


2 nap múlva pár nyelvvizsga felsőfokát mutatom be, stay tuned… 🙂

Kövess a Facebook-on hogy mindig értesülj a legfrissebb bejegyzésekről

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..