Fruit and Vegetables

Posted by on feb 18, 2013 in AngolBlog, SZÓKINCSFEJLESZTÉS | 3 hozzászólás

A mai bejegyzés, az ételek kategóriában az első. A három részes sorozatban, megismerkedhettek a különböző ételek, hozzávalók neveivel, mennyiségekkel és főzési technikákkal.

Az sorozat első része a gyümölcsök és zöldségek neveit fogja tartalmazni angolul, plusz a mennyiségeket és a hozzávalókat.

fruit

vegetables 1

A nyersanyagok nevein kívül, még ide tartozik a megszámlálható és nem megszámlálható főnevek nyelvtani tárgyalása is. (én azért hívom az uncountable-t nem megszámlálhatónak a többi angol tanárral szemben, mert a megszámlálható/atlan csak a szó végén derül ki, így viszont már az elején tudjuk hogy a NEM megszámlálhatóról van szó.

Tehát, a teljesség igénye nélkül lássuk:

some: C/UC, +, (?)

any: C/UC, ?, -, (+)

A lot of/lots of: C/UC, +, ?, –

many: C, ?, -, (+, so many, too many)

much: UC,  ?, – (+ so much, too much)

(a) few: C +

(a) little: UC, +

Jelmagyarázat: C=Countable, UC=Uncountable, +=kijelentő, ?=kérdő, -=tagadó

Ezen kívül, tudjuk hogy pontosabb mennyiségeket is lehet adni, mind a megszámlálható, mind a nem megszámlálható főneveknek, mintpéldául: kg, liter, doboz, csésze… stb

Ezekről egy szuper linken MINDENT megtalálsz:

http://learn-english-online.org/Lesson37/Lesson37.htm

 

A folytatásban a készételekkel ismerkedhetsz meg!

Kövess, lájkolj a Facebookon is, mégtöbb hasznos angolos kiegészítőkkel és hogy ne maradj le a bejegyzésekről!

 

képek: English Is Fun

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


3 hozzászólás

Join the conversation and post a comment.

 1. Ancsa

  Én úgy tanultam, hogy a ‘fruit’ szó megszámlálhatatlan, mert gyűjtőnév. Itt a képen mégis többes számban van. Megnéztem az Oxford online dictionary-ben, és ott úgy jelzi, hogy countable, uncountable, tehát mindkettő helyes. De nem ír példát, nem fejti ki, hogy mikor melyik formában használatos. Kaphatnék erre magyarázatot?

  • Ibos Annamária

   Szia! Nagyon jó a felvetésed. A magyarázat olyan tipikus angol dolog. 🙂 Annyi az egész, hogy ha gyűjtőnévként használjuk a ‘fruit’ szót akkor UNcountable, ha pedig konkrétan gyümölcs fajtákról van szó, akkor countable. pl: nem mehszámolható: “We must eat five servings of fruit and vegetables every day.”
   megszámolható: “I love Malaysian fruits, especially, guavas, mangosteens and papayas.”

   Hasonló a helyzet a ‘hair’ szóval is. Alapból nem megszámlálható, viszont amikor különböző szőr típusokról van szó (‘hair’ ugye szőrt is jelent), akkor már megszámlálható. pl: My brother has different types of hairs. Brown mustache, blond eyebrows and black hair. (Elég hülye példa, de jól illusztrálja miről van szó. 🙂

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..