Győzd le a szörnyet!

Posted by on okt 20, 2012 in AngolBlog, Beszédfejlesztés | 0 comments

Győzd le a szörnyet!

Megszólalni egy idegen nyelven, mindig az egyik legnagyobb kihívás, amivel az angol tanulás során meg kell birkózni. Van néhány bevált módszer, amivel a legfélénkebb angoltanuló is bátran ki tudja magát vágni bármilyen angol beszédkészséget igénylő helyzetből.

Kezdő angol tanulóként a kommunikációt még alap dolgok teszik ki (bemutatkozás, hány óra van, mit csináltál tegnap…stb) és ha megállít az utcán egy angol turista útbaigazítást kérni, micsoda öröm, hogy el tudtad neki gagyogni, merre van a Gellért hegy!

A következő lépés, amivel szembe kell nézned, az az, amikor már folyamatosan kell tudnod kommunikálni angolul, beszélgetni a célnyelven. Már egy alapfokú angol nyelvvizsgához is kell tudni folyamatosan beszélni angolul, reagálni, kérdést feltenni.

Mitagadás, elég izzasztó lehet egy ilyen szituáció még a hétköznapokban is, nemhogy vizsgaszituációban, most nézzünk pár gyakorlatias tippet, amivel fel lehet készülni az ilyen helyzetekre is.

1. Gyakorolj valakivel/ Practice makes perfect

Érdemes keresni egy tanulótársat, akivel tudsz kötetlenül beszélgetni, de legjobb pár órát venni magántanártól, vagy anyanyelvi angol tanártól. Magyar anyanyelvű angol tanár tudja célirányosan gyakoroltatni a szituációkat, az angol anyanyelvi pedig tud olyan kérdést feltenni, amit nem biztos, hogy elsőre értesz, de kényszerítve vagy, hogy válaszolj rá és vágd ki magad a szituációból.

2. Tanulj be szófordulatokat/ Learn phrases

Nagyon hasznos, ha betanulsz szófordulatokat egyetértés kifejezésére (So, do I. I agree with you…stb.), nem egyetértés kifejezésére ( I don’t agree with you, I see your point, but…stb) és amíg ezeket a mondatokat kimondod, van időd kigondolni hogyan folytasd a beszélgetést.

3. Kérdezz vissza/ Feel free to ask

Ne félj visszakérdezni, ha nem értesz valamit! Egy párbeszéd nem csak kijelentésekből áll, hanem kérdésekből is. Ha nem értesz valamit, kérd, meg hogy ismételje meg, vagy nyugodtan mondd meg, hogy nem érted. Nagyon jól lehet kijönni egy ilyen helyzetből, mert nem csak hogy megérted mit akar a másik, hanem folyamatos a kommunikáció.

4. Ne görcsölj/ Take it easy

Mivel hétköznapi helyzetekről van szó, ne gondolj arra, mit mondana az angol tanárod, ha hallaná! Ilyen szinten, már van annyira erős az angol tudásod, hogy elmondd, amit akarsz, kifejezd magad. Érdemes azért a nyelvtanra odafigyelni, de nem az az első, most nem angol nyelvvizsgán vagy.

5. Beszélj magadról/ Talk about yourself

Ha a Te érdeklődési körödre tereled a szót, sokkal jobban fog menni a beszéd is, mert abban a témában otthon vagy. Ismeretlen témáról magyarul sem biztos hogy folyékonyan tudsz beszélgetni, nemhogy angolul. De ha találtok az angol beszélgetőpartnereddel olyan témát, ami mindkettőtöket érdekel, nem lesz gond a magabiztosságoddal és az angol szókincseddel.

+1 Használd ki/ Use it

Minden lehetőséget használj ki az angol nyelv szóbeli gyakorlására! Ha megriadsz a feladat elől, bánni fogod. Ugorj bele fejest, mert minden gyakorlással egy kicsit több leszel és fejlődni fog az angol kommunikációs készséged.

 Nyomj egy like-ot, nem kerül semmibe és én nagyon fogok neki örülni. Köszi 🙂

 

pics:onlinemba.com, desertrose-redsea.com

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..