Hogyan tanuljam az angol szavakat? 1.

Posted by on aug 15, 2012 in AngolBlog, Beszédfejlesztés | 0 comments

Az utóbbi pár napban leginkább azzal a problémával találkoztam, hogy hogyan érdemes tanulni az angol szavakat.A legtöbb módszer arról szólt, hogy csak és kizárólag kifejezésekkel, vagy mondatokkal tanuljuk a szavakat, semmiképpen ne önmagában. Nos, igaz ez a módszer is, de mi a baj a szótárfüzetes angol tanulással?

Szerintem SEMMI! Nagyon sok dolog befolyásolja az angol tanulást, nem lehet ezt ennyire lecsupaszítani hogy rossz a szótárfüzetes módszer és csak a kifejezések tanulása a jó.

Kezdjük azzal, hogy az emberek különbözőek. Mindenkinek egyedi tanulási módszer kell. Micsoda szerencse, hogy ennél egyszerűbb a dolog, mert az embereket lehet nagyobb kategóriákba osztani tanulási típus alapján és így lehet kínálni nekik a típusukra jellemző angol tanulási módszert. Szóval ha te inkább a szavakat magában tudod hatékonyan tanulni, tedd azt. Ha viszont kifejezéseket, mondatokat tudsz jobban megjegyezni, azt csináld. Ha mindent át kell írnod többször, ergó “kézzel foghatóvá tenni”, tanulj úgy. A lényeg, hogy találd meg azt a módszert ami Neked a leghatékonyabb. Vagy egyedül, vagy a tanárod segítségével. (ezért imádok tanítani és emberekkel foglalkozni, mert mindig egy új kihívás megtalálni közös munkával azt a módszert, ami a legjobb az angol tanulónak)

Másfelől pedig, jó pár évvel ezelőtt amikor még nem volt internet mindenki otthonában, hanem csak a suliban tudtunk nyelvet tanulni, nem kérdőjeleztük meg a szótárfüzetes és tankönyves módszert, mégis megtanultunk angolul.

Végül pedig, tulajdonképpen egy idegen nyelvet tanulunk. Egy idegen nyelvet, ami szavakat használ. Szavakat, amelyeknek több jelentése is lehet. (hányszor dobtad a sarokba a szótárat amikor a “get” jelentésére voltál kíváncsi és nagyon sok oldalon sorolta a jelentéseket? 🙂 ) Szóval ha megtanulsz egy szót (aminek több jelentése is lehet) egy kifejezésben, mondatban, elég valószínű hogy nem fogod tudni a másik jelentését használni, megérteni. De, ha például egy szótárfüzetbe kigyűjtöd a több jelentését, eszedbe fog jutni hogy nem feltétlenül azt az egy dolgot jelenti amit egyszer egy kifejezésben tanultál. (én pl a “get”-et mindig az alap 3 jelentésével tanítom). Ha egy szó több mindent jelent, szinttől függően szoktam megmondani hány félét jelent, de mindig megmondom hogy ne lepődjön meg a tanuló ha más jelentéssel is találkozik.

Sokféle útmutató létezik annak érdekében, hogy ki tudd választani Neked melyik a legjobb. De ne higgy el minden azoknak akik egyféleképpen megtanultak angolul és szerintük csak a módszer a hatékony, próbálj ki több módszert és válaszd ki azt amelyik Neked a megfelelő.

A következő bejegyzésben folytatom ezt a szótanulás témát, és egy nagyon meglepő és sokkoló tényt fogok feltárni!

Kövess a Facebook-on hogy mindig értesülj a legfrissebb bejegyzésekről.

 

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..