Idiotizmusok…vagyis…Idiómák angolul

Posted by on Júl 23, 2012 in AngolBlog, Beszédfejlesztés, Nyelvtani tudástár, SZÓKINCSFEJLESZTÉS, Tanulási Módszerek, tippek | 0 comments

Idiotizmusok…vagyis…Idiómák angolul

 

 

 

 

 

Már volt szó az angol és magyar nyelvi, kulturális különbségekről, de az idiómák az egy nagyon érdekes, szerethető, igazi csemege az angol nyelvben. Annyira más mint amit a magyar beszélő megszokott, mint amennyire logikus, inkább logikátlan ezen kifejezések felépítése.

Az idiómák olyan kifejezések az angolban, amik bizonyos szavakból állnak össze amiknek van saját jelentésük, de valójában ha lefordítjuk őket szószerint, semmi értelmeset nem kapunk. Ugyanis ezeknek van egy mögöttes jelentésük, amiket meg kell tanulni.

Nagyon szeretem őket, mert ezek az angol nyelv azon kategóriái, amik felettébb logikátlannak tűnnek, de miután kiderül a jelentésük, jön a “leesett” érzés és rájössz, hogy teljesen helyénvaló mit jelentenek.

Példák:

  • Under the weather. Magam alatt vagyok.

Ha megnézed, magyarul sem sok értelme van egy külföldi számára a “magam alatt vagyok” kifejezésnek. 🙂

  • Sit on the fence. Nem foglal állás, nem dönt.

Vagyis ül a kerítésen. Se ide, se oda. Pont a kettő között. Nem megy be egyik szomszéd telkére sem.

  • Average Joe/John Doe

Teljesen átlagos valaki, aki nem tűnik ki a szürkeségből, semmi ismertetőjele nincs.

Ez csak 3 példácska a millió idióma közül, amiket nagyon lehet szeretni az egyszerűségük miatt. Ezen a linken további idiómákat találtok:

http://www.usingenglish.com/reference/idioms/cat/

kép:btr.michaelkwan.com

Kövess a Facebookon, hogy mindig értesülj a legfrissebb bejegyzésekről.

Neked melyik a kedvenc idiómád? Nehéznek/hülyeségnek találod őket? Várom a kommenteket akár itt, akár a Facebookon!

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..