Kérdezd az angol tanárt!

Posted by on Sze 1, 2013 in AngolBlog | 2 hozzászólás

Egy teljesen új formáját szeretném kipróbálni a “globális” angol tanításnak. Az online nyelvoktatás egy ingyenes, személyre szabott formáját ajánlom fel. Mivel nagyon szuper lenne, ha minél több embernek tudnék segíteni, ezért most egy különleges lehetőséget próbálhattok ki:

Kérdezd az angol tanárt! Ennek a posztnak a végén, BÁRMILYEN angol tanulással kapcsolatos kérdésre válaszolok!

Legyen az:

 • szótanulás
 • nyelvtan
 • helyesírás
 • tanulási tippek
 • listening módszerek
 • phrasal verbs
 • igeidők… stb.

Végtelenül lehetne sorolni a témaköröket, de a lényeg az, hogy  tegyétek fel a kérdéseiteket angol tanulással kapcsolatban és ingyen és bérmentve biztosan választ kaptok rá! 🙂 A kérdések a válaszokkal együtt a Facebookon is megjelennek majd!

Ha eddig nem értettél valamit, most megkérdezheted!

Üdv: Annamari

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


2 hozzászólás

Join the conversation and post a comment.

 1. Kriszti

  Kedves Annamari!

  Mielőtt a kérdésemet feltenném, pár mondatban összefoglalnám az eddigi angoltanulásos éveimet. Minden évet összevetve (általános iskola + középiskola + szakmai képzés) eddig kb. 11 évig tanultam angolt. Ez idő alatt voltak jó tanáraim és rossz tanáraim is (Murphy törvénye, hogy a jobb tanárokból kevesebb jutott). A mai fejemmel már látom, hogy mi volt a legfőbb gond az iskolai nyelvtanulással; a legtöbb esetben arra hajaztak, hogy az érettségin megfeleljen az illető, specifikus érettségis feladatokat csináltak, de alig volt beszédkészséget fejlesztő feladat. Nagyon kevés volt a szituációs gyakorlat, képleírás, párbeszéd, vagy pl. egy nyaralás elmesélése. Inkább a tesztírásokra, levélírásokra és egyéb feladatokra helyezték a hangsúlyt, a nyelvtant nyomták jobban. Összességében megpróbálták úgy tanítani az angolt, hogy mire érettségizik belőle valaki, addigra legyen egy soso középfokú tudása belőle. Így voltam ezzel én is, még kb. 6 évvel ezelőtt.
  Az elmúlt években mondhatni egyáltalán nem használtam az angolt, ami egyrészt az én hibám is, mert nem állt volna semmiben se eredeti nyelven filmet nézni, vagy dalszöveget tanulni/fordítani és stb. Eljutottam odáig, hogy az eddig megtanult dolgok teljesen passzív tudássá váltak. Nagyon sok dolgot megértek, amit esetleg nem tudok, azt a szövegkörnyezetből ki tudom következtetni, de ma már képtelen lennék rá, hogy írjak mondjuk egy levelet/chateljek angolul, mitadisten megszólaljak (alapvetően sose mertem megszólalni angolul, mert féltem a kiejtésem miatt, illetve hogy majd kinéznek, hogy nem tudom jól kiejteni).

  Ez az alapállapot most nálam. Szeretném felfrissíteni ill. még jobbá tenni a nyelvtudásomat, ami egy tényleg használható tudás lenne, a későbbi tanulás és munkavállalás szempontjából. De itt vagyok meglőve! Hogyan kezdhetnék neki? Vegyem át az egész angol nyelvtant (itt a nagy kék könyvre gondolok, Murphy: English grammar is use), gyakoroljam be újra az egészet, mellé pedig kezdjek el eredeti szöveget olvasni-fordítani, szókincset bővíteni? Hallgatni angolul számokat és eredeti nyelven felirattal filmeket nézni? Olyan megfoghatatlannak érzem a dolgot és most is már eleve rosszul érzem magam, hogy ennyit felejtettem és ennyire lecsúsztam 🙁

  Ha esetleg nem késtem el ezzel a kommenttel, akkor előre is köszönöm! 🙂

  • Ibos Annamária

   Kedves Kriszti!

   Köszi, hogy részletesen leírtad a problémát. 🙂
   Az egyik legnehezebb, a beszédkészséget fejleszteni, főleg egyedül. Szerintem, ha régen az volt a problémád, hogy csak a nyelvtanra mentetek rá, nem érdemes azzal kifejezetten azzal kezdeni az ismétlést. Persze, kell a nyelvtan is (zárójelben megjegyzem, hogy igen fontos is), de ha van régi kezdő tankönyved, érdemes elkezdeni ismételgetni a leckéket, újra bővíteni a szókincset és ezzel párhuzamosan a nyelvtant is, abból is elég az egyszerűbb dolgokat (present simple, past simple, jövőidő).
   Beszédfejlesztésnek pedig van egy csomó Youtube videó, amiben hétköznapi szituációkat játszanak el, ezekből érdemes szófordulatokat megtanulni, amiket önállóan is tudsz használni. Ha van ráfordítandó időt, pénzed, érdemes biztosra menni és keresni egy tanárt, akivel lehet sokat beszélgetni, a Te szinteden. Beszélgetni már az angol tanulás elején lehet/kell. Vagy ha van ismerősöd, aki tud angolul és szeretne gyakorolni, le lehet ülni vele is.
   Szóval passzívan fejleszteni az angol tudást könyvekkel, olvasással, filmnézéssel könnyebb, mint azt aktívvá tenni, valamilyen formában érdemes elkezdeni beszélgetni valakivel. A lényeg, hogy kezdd el akárhogy, ártani nem fog 🙂 .

   Üdv,
   Annamari

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..