Kid’s English vs Your English

Posted by on Már 29, 2013 in AngolBlog, Beszédfejlesztés | 0 comments

Kid’s English vs Your English

Vajon jobban tudsz angolul címmel volt egy érdekes bejegyzés, ami azt vizsgálta, hogy vagy-e olyan szinten angolból, mint egy brit, angol anyanyelvű gyerek. Nagyon érdekes a kérdés, hogy aki rendelkezik egy középfokú nyelvtudással (direkt nem nyelvvizsgát írtam), az mégis összehasonlítható-e egy anyanyelvű kisgyerek angol tudásával.

Valahol azt olvastam, hogy a brit gyerekek természetesen jobban tudnak angolul mint egy nyelvtanuló és hogy mennyit lehet tőlük tanulni. Én azt szoktam mondani, hogy angolul úgy kell beszélni, mintha egy 5évesnek akarnál elmagyarázni valamit. Szóval a két vélemény majdnem pont ellentétes egymással, mégis mit lehet tenni?

Képzeld csak el! Magyar anyanyelvűként a gyerekeddel kimész egy másik országba, ahol az idegenvezetőd kb egy éve tanulja a magyart. (most tekintsünk el attól, hogy a magyar az egyik legnehezebb nyelve.) Szerinted mennyi hibát fog ejteni? Mennyire fog természetesen magyarul beszélni? És szerinted a 6 éves gyereked több értelmes, nyelvtanilag hibátlan mondatot fog mondani? Szerinted neki nagyobb a szókincse mit annak az idegenvezetőnek 1 év magyar tanulás után?

Na, igen. Erről van szó. Egy anyanyelvű tudást, nyelvhasználatot csak igen hosszú évek során , kemény tanulással és gyakorlással lehet talán megközelíteni. A magyar átlag angolul beszélő, maximum középfokú szinten van, ami még mindig kevesebb mint amit az angol anyanyelvű gyerekek tudnak. Gondolj bele, hogy egy kéttannyelvű suliban a matekot, törit, környezetet tanulnak a gyerekek, olyan szókincsre tesznek szert, ami a hétköznapi tanulás során képbe sem jön.

DE! Nézzük a jó oldalát! 🙂 Igenis lehet a gyerekektől tanulni, vagyis nem pontosan tőlük, hanem a nekik szánt tanulási anyagokból. Kezdőként nyugodtan lehet gyerekeknek szóló tévéműsorokat nézni, meséket nézni, mondókákat ismételgetni. Ezek azért jók, mert könnyű a nyelvezetük, mégis eredeti angol és nagyon jól hozzá lehet szokni az angol nyelv hangzásához, kiejtéséhez, írásához.

Így a végén feltétlenül szeretném hangsúlyozni, hogy véletlenül sem a hülye tanulj-úgy-mint-a-gyerekek módszerről írtam, sőt, azt kifejezettem nem célravezetőnek tartom.

Nézd meg ezt a videót és döntsd el, hogy jobban beszél-e nálad: 🙂

kép:learnenglishkids.britishcouncil.org

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..