Középfokú nyelvvizsgára felkészülni bizony már nagyobb falat mint az alapfokra. Az alap és a középfokú angol nyelvvizsga között már elég nagy a különbség, mind nyelvtanban, mind szókincsben, kommunikációs készségekben. Itt már nem elég egy képet leírni, hanem a témáról kell tudni szépen, folyékonyan beszélni, az olvasásértésnél elég hosszúak a szövegek és a nyelvtanosok is elég összetettek tudnak lenni. A listening meg listening, az olyan amilyen. Nehéz. Ezt nem lehet szépíteni, csak nagyon sokat gyakorolni. (A mai nem értem miért kell a vizsgázókat szívatni a listening nehézségével.) Ja, levélírás. Vagy esszé. Vagy mindkettő. Nyelvvizsgája válogatja, de mindenhol alap elvárás, hogy szép, helyes, NEM tőmondatokban ki tudd fejteni a véleményedet adott témában, vagy hivatalos levelet megírni. Nézzük, hogyan lehet rá felkészülni.


    • Nyelvtan: English Grammar In Use ALAP!!!! Betéve, kívülről, belülről, szóról szóra, nekem mindegy hogy hogyan, de tudd a nyelvtant. Egy nyelvvizsgán, az írásbelin, millió helyzetet tud menteni ha helyén van a nyelvtanod! Pl. TELC-en van a gyilkos feladat, 10 lyuk a szövegben, 15 megadott szó. Olyan szavak, amiket nem biztos hogy tudod mit jelentenek, de ha felismered hogy a mondatba pl. passzív, vagy határozó kell, ki tudod választani a megfelelő szót, hiába nem ismered a jelentését. Nyilván szókincs is kell, de ha nem tudod a jelentést, menti a helyzetet a nyelvtani tudásod.
    • Olvasásértés: Minél többet olvasni, akár adott témában, akár angolul könyvet. Szavakat, kifejezéseket tanulni. Szuper hasznos, ha kiszótárazod a felkészítő könyvedet és azokat a szavakat, kifejezéseket. Ugyanis, most jön a titok, a nyelvvizsgákon van egy adott kb 3000 szót tartalmazó szókincs, amik megjelennek a felkészítő kiadványokban is. Szóval, tudod mit kell megtanulni. Ezen kívül az általad választott nyelvvizsga minél több típusfeladatát gyakorolni.
    • Íráskészség: Gyártani a leveleket, meg esszéket mint az őrült! A tanárod (ha jó), fog adni mintaleveleket, vagy mintaesszéket, olyan szavakkal, kifejezésekkel amik nagyon fel tudják dobni az esszét. Pl. kötőszavak, felsorolásra való kifejezések…stb. (én jó tanárnak tartom magam, úgyhogy innen le is tölthetsz pár nagyon hasznos kötőszót). Muszáj gyakorolni az íráskészséget, nem úszhatod meg. Muszáj, hogy legyen egy rutinod, ne érjen semmilyen téma meglepetésként. Ráadásul, ha levelet kell írni, az általában hivatalos levél, és mint tudjuk az angolok igen komolyan veszik a formai követelményeket.
    • Listening: Bármit, hallgatni, gyakorolni! Van egy nagyon jó tipp, amit soha senki nem fogad és így nyögvenyelős marad a listeningje. Ez egy baromi egyszerű technika: JEGYZETELÉS. Miközben hallgatod a szöveget, mindent le kell jegyzetelni, jeleket használni (amikről később eszedbe jut miről volt szó) és utána kidolgozni magát a feladatot! Van rá egy kis idő és tuti sokkal jobban fog sikerülni mint hinnéd. Ezt is lehet/kell gyakorolni.
    • Kommunikáció: Minden témát, szituációt, nyelvvizsgája válogatja mit, tessék nagggyyyooon begyakorolni!!! Ha nem jut eszedbe valami, vagy észreveszed hogy hibázol, javítsd magad nyugodtan! Itt is vannak kifejezéseket, amikkel lehet szuperül felturbózni a mondanivalódat. Egyetértésre, nem egyetértésre tessék minél több kifejezést bemagolni és azokat helyén kezelni. Szóval témáról tudni beszélni megfelelő szókinccsel, válaszolni kérdésekre, még ha nem érted akkor is. A középfokon NINCS olyan, hogy nem mondasz semmit! Mindig mondj valamit, tűnj magabiztosnak! Akkor senki nem fog belédkötni! És ezt is lehet gyakorolni.

Mindent lehet gyakorolni, mindenre vannak tippek, trükkök, de azt továbbra se várd hogy munka nélkül berepül a szádba a sültgalamb. Tanulj, foglalkozz vele és ha tényleg középfokon vagy, biztosan sikerül a nyelvvizsga.

 2 nap múlva jönnek a nyelvvizsga típusok középfokai.

Kövess a Facebookon, hogy mindig értesülj a legfrissebb bejegyzésekről.

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..