Krix-krax-ok, vagyis fonetika

Posted by on Sze 19, 2012 in AngolBlog, Beszédfejlesztés, Nyelvtani tudástár | 0 comments

Krix-krax-ok, vagyis fonetika

Az angol nyelv kiejtése nehéz. Teljesen más mint a magyar. Ehhez nyújt segítséget a fonetika, azok a bizonyos jelek amiket az angol tanuló nem ért. De nem bonyolultak, és jobbak mintha magyarul írnád le az angol kiejtést.

Az angol tanárok rémálma, amikor a kezdő angol tanuló fogja magát és leírja a számára oly idegen hangzású angol szavak kiejtését, magyarul. (pl. journalist-dzsörnöliszt) ÁÁÁÁÁ!!!!! Én személy szerint szoktam engedni, csak ne lássam. 🙂 Jobb, mintha nem emlékezne a kiejtésre. Ezzel szemben, akkurátusan a fonetikai jeleket kéne használni. Ott van majdnem minden tankönyv végén a fonetikus táblázat, de mindenki azt látja, hogy az “kínai”. Namost, ha a tanár egy picit is odafigyelne, lehetne erre is hangsúlyt fektetni. Mert miről van szó?

A fonetikus jelek nagy része ugyan úgy néz ki, mint a sima írásjelek. Van kb 5 db, ami furcsa, de meg lehet tanulni, milyen hangokat jelölnek. Azért fontos a kiejtés ilyeténképpen való ismerete, mert egy idő után eljön az, hogy szótárat veszel a kezedbe és abban nagyon szuperül fonetikusan oda van írva a kiejtés. Ha ismered, nem okoz gondot a kiejtése segítség nélkül. Persze manapság a hangos szótárak nagyban megkönnyítik az angolul tanuló dolgát, de egy jó szótárat (főleg ha egynyelvű), ne becsüljünk alá.

Ezen kívül, ha már az angol tanulás elején felállítasz valami szisztémát ami alapján haladsz a kiejtéssel, pár hónap után az először látott szavakat is simán és HELYESEN ki tudod ejteni. Én mindig szoktam hangosan olvastatni az óráimon és mindig nagy megelégedéssel tölt el, amikor a teljesen kezdő szintről indult tanulóm pici gondolkodás után helyesen, szépen ejti ki az új szavakat is.

Szóval barátkozz meg a fonetikával, nagyon sokat fog segíteni, ha egyedül kell tanulnod. 🙂

Ja és az ingyenes tudástárból letöltheted a fonetikus abc-t!

Kövess a Facebook-on, hogy mindig értesülj a legfrissebb bejegyzésekről.

kép: itunes.apple.com, eslprintables.com

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..