Levél-, esszéírás akkor most jó vagy nemjó?

Posted by on Júl 5, 2012 in AngolBlog, Íráskészség fejlesztés | 0 comments

 

Megfelelő gyakorlat híjján a levélírásos feladat nyelvvizsgákon vagy a való életben elég nagy fejtörést tud okozni. Nézzük elsősorban mi kell ahhoz, hogy menjen az íráskészség is!


Jó pár angol tanulót készítettem fel angol alap vagy középfokú nyelvvizsgára és nekem is sokszor kell tudni írásban kifejezni magam angolul, így tudom hogy mik az elvárások nem csak a nyelvvizsgán, hanem magaddal szemben is.

Első probléma az szokott lenni, hogy nincs ötlete a vizsgázónak. Mit lehet tenni? Minden feladatnál meg van adva miről kell írni. Senki nem kéri, hogy kút főből írj egy 150-180 szavas levelet vagy esszét. Tessék tüzetesen átnézni a szempontokat amik alapján fel kell építeni az esszét. Minden pontról tessék elkezdeni írni, amiről aztán eszedbe jut több minden is. Szóval a vizsgán is ott van minden az orrod előtt, csak kell tudni használni az információt.

Másfelől pedig, minden nyelvvizsgára lehet gyakorolni. Minden témakört amit a szóbelire begyakoroltál, fel lehet használni az írásbelin is. Ugyan az mint a szóbeli, csak le kell írni. Ötletet innen is lehet meríteni, ugyan azokat a szavakat kifejezéseket fel lehet használni.

Harmadsorban, GYAKOROLNI! Ha nem megy az írásbeli feladat, minden nap legalább egy levelet írj, vagy csak a gondolataidat vesd papírra és nagyon sokat fog fejlődni az íráskészséged.

Végül, de legfontosabbnak: tessék az elvárt szintnek megfelelő szókincset, kötőszavakat, passzív szerkezetet használni! Egy levél, esszé attól lesz magasabb szintű, hogy nem csak “go” meg “come” van benne, hanem választékos szókincs, jól felépített tartalom. e mielőtt megijednél, nagyszerűen lehet egy csomó segédanyagot találni, de főleg a tanárod feladata, hogy ellásson tippekkel, trükkökkel.

Kövess a Facebook-on, hogy mindig értesülj a legfrissebb bejegyzésekről!

kép:british-legal-centre.com

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..