Present Perfect margójára

Posted by on Már 18, 2013 in AngolBlog, Nyelvtani tudástár | 0 comments

Present Perfect margójára

Present Perfect-ből soha nem elég! Most ismét egy megtörtént helyzetet mutatok be, ami nagyon jól mutatja be a present perfect igeidőt és használatát, sőt még a bonyodalmakra is rávilágít, miért tud nehéz lenni..

Szóval történt a minap, hogy volt nálunk egy kisebb fajta családi összejövetel. Kb 10en voltunk kaja pedig jó magyar szokáshoz híven, elég sok. Nem tipikus asztalnál ülős buli volt, hanem kiraktuk a kaját és mindenki vett amit akart és leült a szobában elhelyezett székekre/kanapéra… stb.

Már majdnem minden szendvics, pogácsa, süti elfogyott, amikor jött a torta. Már elég nagy volt a kavarodás, egyszer csak azt vettem észre, hogy a hatalmas torta fele elfogyott, de nem láttam hogy mindenki evett-e belőle.  Leültem apukám mellé és félig tele szájjal, kérdeztem tőle, hogy evett-e tortát.

Namost nem tudom hogy a tele száj miatt, vagy mert nagy volt a zaj, egyszerűen nem értette mit kérdezek. Teljesen elment a beszélgetés abba az irányba, mintha én azt akartam volna tudni, hogy fog-e enni tortát, holott arra voltam kíváncsi hogy eddig evett-e.

Kb. ez történt:

“Eszel tortát?”

“Nem, már tele vagyok”

“De tortával is?”

“Nem értem mit akarsz.” 🙂

És most jön a csavar, amivel nagyszerűen kimentettem a helyzetet:

Én:”Akkor most képzeld azt, hogy Present Perfectben kérdeztem az első kérdést!”

“Ááááá, már értem! Igen, már ettem tortát!”

Nos, magyarul nem biztos hogy érzékeljük hogy most, a jelenben fontos ami a múltban történt, amire a present perfect tökéletesen alkalmas. Magyarul múlt időt használunk, de egy-két időhatározóval máris pontosítani lehet mire vagyunk kíváncsiak. Ezek lehetnek: ezidáig, már. Ha ezeket akarjuk mondani angolul, az majdnem biztos present perfect lesz. Nem azt akartam tudni, hogy 2hete evett-e tortát, hanem hogy addig a pillanatig evett-e amikor kérdeztem tőle. Az a releváns infó, nem az hogy mikor evett ezelőtt, ami egyértelműen past simple lenne.

Milyen jó, hogy ilyen sokan tudunk angolul, egy ilyen félreértést lehet tisztázni egy kis angol nyelvtan ismeretével.

Az előző cikkemet itt olvashatjátok a present perfect-ről: A persent perfect pszichológiája

Az igeidőket illusztráló/magasztaló leírást pedig itt: Timeline

Ha pedig angol magán tanárt keresel katt ide: Angol magánórák

 

kép:everydayisaholiday.bigcartel.com

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..