Present simple nyelvtan

Posted by on jún 5, 2013 in AngolBlog, Nyelvtani tudástár | 0 comments

Present simple: (egyszerű jelen)

Ez az igeidő arra való, hogy általánosságot, szokást fejezzünk ki vele. Tehát ha valamit szoktál csinálni, ezt kll használnod. Például: I go to work. (Dolgozni járok). I usually read a book. (Általában olvasok.)

Ehhez az igeidőhöz mindig kell egy IGE és egy segédige, ha kérdezni vagy tagadni akarunk. Ez a segédige, a DO lesz.

Kijelentő mondat:

Szórend:

Alany-Ige-Többi mondatrész

We read  newspaper every morning.

 Kérdő mondat: Figyeljük meg, hogy a kérdőmondat elejére megy a DO segédige. Nélküle nincs kérdőmondat present simple-ben!!!!

Segédige (do)-Alany-Ige-Többi mondatrész

Do                          we       read   newspaper every morning?

Ezt a fajta kérdést, amiben nincs kérdőszó, csak igennel vagy nemmel tudunk válaszolni, eldöntendő kérdésnek hívjuk. Ezeknél van egy adott forma, ahogy igenleges vagy nemleges választ tudunk adni. Ezt pedig rövid válasznak hívjuk. Ez a következő:

Yes, we do. No, we don’t,

Mindig azzal a segédigével válaszolunk, ami a kérdésben is szerepel! Ha DO segédige van a kérdésben, azzal kell válaszolni. Ha ezt a szabályt megjegyzed, mindig fogsz tudni szépen, helyesen válaszolni eldöntendő kérdésre.

 Tagadó mondat:

Alany-Segédige-NOT-Ige-Többi mondatrész

We do not (don’t) read newspaper every morning.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a DO segédige, csak és kizárólag kérdő és tagadó mondatban van!!! Kijelentőben NINCS DO segédige. Főigeként természetesen szerepelhet DO a kijelentő mondatban, de akkor főige és nem segédige. DO jelentése: csinálni. (megjegyzés: néha van do segédige, de erről egy másik nyelvtani leírásban tanulhatsz)

Mikor van két DO a mondatban?

Kijelentő: I do the washing up. Do you do the washing up? I don’t do the washing up.

Ugye, a már említett szabályok értelmében, a kijelentő mondatban a DO főige, a többiben(tagadó, kérdő) az első DO segédige, a második főige. Hiszen arra kérdezünk rá, hogy csinálsz-e valamit és a DO segédige mindig kell kérdésbe és kijelentésbe. Nem is nehéz, ugye? 🙂

Van még egy fontos dolog Present simple-el kapcsolatban, ez pedig az ige és segédige változása egyesszám harmadik személyben (ő), vagyis he, she, it-nél.

Az angol valamiért kitalálta, hogy ha őróla beszélünk (he, she,it), akkor a főige kijelentő módban kap egy ’s’ végződést, kérdésben és tagadásban pedig a do segédige veszi fel, így does lesz belőle.

Kijelentő:

She reads newspaper every morning.

Kérdő:

Does she read newspaper every morning?

Rövid válasz:

Yes, she does. No, she doesn’t.

Tagadó:

She does not (doesn’t) read newspaper every morning.

Figyeld meg, hogy kijelentő mondatban a főigén van az ’s’, de kérdésben és tagadásban a do-ra megy, does lesz belőle, viszont a főigén már NINCS ’s’! Hiszen a segédige magára vette.

Nézzünk egy rövid szöveget, egy napi rutinról, ami a legjobban demonstrálja ezt az igeidőt:

Joe is a doctor. He gets up every morning and has breakfast. Then he gets dDoctorressed and fealóves for the hospital. In the hospital he and his colleagues visit the patients then they have lunch. In the afternoon he operates and at the end of the day he goes home. At home he and his wife have dinner and they watch TV. Usually they read a book before they go to sleep.

Joe orvos. Reggelente felkel és megreggelizik. Azután felöltözik és elindul a kórházba. A kórházban ő és a kollégái megnézik a betegeket azután megebédelnek. Délután ő operál majd a nap végén hazamegy. Otthon ő és a felesége megvacsoráznak és TV-t néznek. Általában olvasnak egy könyvet mielőtt lefekszenek aludni.

Remélem tetszett a lecke! Találsz hozzá feladatokat is!

 

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..