A present perfect pszichológiája

Posted by on jún 2, 2012 in AngolBlog, Nyelvtani tudástár | 0 comments

A p-vel alliteráló cím alapján nem lesz nehéz kitalálni a bejegyzés témáját. 🙂 Igen, végre elmondom mi áll az utadba, hogy használd a present perfect igeidőt! Hogyan érheted el, hogy ne borítsa el kiütés az egész tested, ha meghallod hogy: present perfect!

A present perfect jó, szuper, imádnivaló! Többek között azért, mert az angolok igenis használják és nem mellékesen nagyon hasznos kis igeidő.


Ez az igeidő azért nehéz, mert nekünk a magyarban ilyen nincs. Múlt idővel fordítjuk, de ez az angolban egy jelenidő. Ezt a két jelenséget, nagyon nehéz összeegyeztetni. Múlt és jelen egyszerre? Na nee… De bizony! Ráadásul van neki egy szabálya, amit meg lehet tanulni, de értelmezni már nehezebb. Szabály: Egy olyan múltbeli cselekvés, aminek eredménye, kihatása van a jelenben. Valójában az eredmény nem fog látszani a mondatban, valami más ige fog szerepelni, nem az ami van.

Nem kell kétségbeesni, ez is ugyan úgy be tud épülni az agyba és használni is fogod tudni, ha adsz magadnak időd. A következőképpen alakul a mentális folyamat:

  • 1. Amikor először találkozol vele, megtanulod a szabályt, képzést és tudod használni. Ezen a szinten még nem annyira bonyolult a dolog. Felismered melyik mondat present perfect és melyik past simple.
  • 2. Amikor már nagyobb rálátásod van az angolra és bonyolódnak a dolgok, na akkor jön a baj, totális kétségbeesés, tagadás. (Sokan itt abbahagyják az angol tanulást). Önállóan kéne már vegyesen használni az igeidőket, de az istennek sem fér a fejedbe, hogy az “eltörte a lábát” mondat, miért present perfect és nem egyszerű múlt. HISZEN MÚLTIDŐBEN VAN! Nem, sajnos ez jelenidő.
  • 3. Miután továbbhaladtál és megfelelő mennyiséget gyakoroltál, erőltetted és újra előkerül a nyavalyás present perfect, észre sem veszed és HIBÁTALANUL, tökéeletesen használod ezt az igeidőt!

Összefoglalva: Ha sikerül végigverekedned magad ezeken a mentális fázisokon, észrevétlenül beépül és aktiválódik az agyadban ez az igeidő is és nagyszerűen az angolod részévé válik. De nagyon fontos, hogy adj magadnak időt, nem szabad siettetni, sürgetni a dolgot és végképp nem szabad feladni. Van remény, ha nem támasztasz irreális elvárásokat magaddal szemben.

 

Csak egy like, köszi 🙂

kép:3cursa.wikispaces.com

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..