Recept szótanuláshoz

Posted by on Júl 13, 2013 in AngolBlog, SZÓKINCSFEJLESZTÉS, Tanulási Módszerek, tippek | 0 comments

Recept szótanuláshoz

Fogadjuk, hogy ha megkérdeznélek arról, mi megy a legnehezebben az angol tanulásban, akkor azt válaszolnád, hogy a szavak megtanulása és azok használata utána. Nem jutnak eszedbe a szavak miközben beszélsz, hiába tanultad meg őket. Márpedig a nyelv alapja, legyen szó nyelvvizsgáról, vagy csak a hétköznapi beszédről, szavak használatával áll össze. Szókincset bővíteni meg soha nem elég.

Most egy olyan szótanulási módszert mutatok, amivel rövid idő alatt elég nagy mennyiségű szót lehet megtanulni.

Hozzávalók:

  • Jó sok szó, amiket mindet meg akarsz tanulni
  • Egy lista ezekről a szavakról, ami lehet szótárfüzetben, excel-ben…stb.

Szóval végy minden nap pár csipet szót. Érzésre a legjobb, de az 5 szó egy nap pont ideális. Tanuld meg ezt az 5 szót az első nap. Az rajtad múlik, hogyan, a lényeg, hogy tanuld meg őket. Második nap ismételd át az első 5 szót, majd vedd hozzá a következő ötöt. Így a második napra már 10 szót fogsz tudni. A harmadik nap, ismételd át az első 10 szót, majd vedd hozzá a következő ötöt. Így már van 15 szó, amit elvileg megtanultál. Érdemes ezeket a szavakat jelölni a listádon, hogy meddig jutottál el.

Ugyanis, itt jön a csavar. Ahhoz, hogy ne ess abba a hibába, hogy az első néhány szót már unásig tudod, de az utolsó néhányat már nem, mert az ismétléssel mindig leragadsz az első 5-nél, kezdd el a szavak visszafelé ismételni. Szóval a negyedik nap, kezdd el a harmadik nap szavaival és így haladj visszafelé. A hatodik napra már lesz 15 szó, amit betéve fogsz tudni, ha álmodból felkeltenek is.

Lehet kacérkodni több szó egyszeri megtanulásával, de a tapasztalat azt mutatja, hogy egy hét alatt 15/20 szó megtanulása abszolút reális, ráadásul ha ezeket használni is szeretnéd. Fontos a mértékletesség, a türelem és a következetesség, ezzel a módszerrel így is sokkal több szót fogsz megtanulni, mint ha a nagy össze-visszaságban kapkodnál, hogy mit tanulj meg és a végén félredobod az egészet.

Lehet témakörönként csoportosítani a szavakat, szinonimákat összegyűjteni, vagy pont hogy ellentét párokat. A lehetőség csak Rajtad múlik, hogyan alkalmazod ezt a módszert és fejleszted az angolodat rapid módban.

Lehet, hogy egy kicsit fapados, de hatásos és egyszerű!

 

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..