Színezd újra! a nyelvvizsgát

A minap olvastam egy blogbejegyzést az angol nyelvvizsgák szóbeli témaköreiről és a felkészülésről. A blogbejegyzés nagyon hasznos tippeket ad, hogyan ne legyen “unalmas” a felkészülés adott témakörökből. De van valójában baj a szóbeli témakörökkel?

Aki valaha hallott a régi Rigó utcás nyelvvizsgáról, biztos ismeri a már-már urban legend (városi legenda) kategóriába tartozó beszámolót, hogy a repülőgép alkatrészeit kell tudni angolul elmondani egy angol középfokú szóbeli nyelvvizsgán. Mára sokat változtak a követelmények, létezik az úgynevezett közös európai keretrendszer (KER), aminek köszönhetően a követelményeknek hasonlóaknak kell lenniük a különböző nyelvvizsgákon, elkerülendően a repülős esetet.

De ha belegondolsz, igen könnyen rájössz, hogy nem csak egy angol nyelvvizsgára kell készülnöd egy idegen nyelven, hanem magyarul is ha egy adott, nem hétköznapi témáról kell beszélned. Ráadásul hozzászólni, relevánsan reagálni az adott témában, felkészülést igényel. A nyelvvizsgán is azt nézik, mennyire tudsz szókincset használni, kommunikálni, válaszolni, kérdést feltenni esetleg ellenvéleményt kifejteni. Ehhez szükséges az adott téma ismerete.

Persze tök jó, ha mindezt személyre tudod szabni, de nem látok semmi kivetni valót abban, ha bizonyos témakörökben fel kell készülni abból amit mondani akarsz. Én például nem tudnék összeszedetten beszélni még magyarul sem a globális felmelegedésről vagy a környezetvédelemről. Miért? Mert nem képezi részét a mindennapi szókincsemnek! Ez a helyzet a nyelvvizsgákkal is.

Másfelől pedig, ha tudod a témakörhöz tartozó szókincset, nagyon jól fel lehet használni kapaszkodónak. Ha hirtelen leblokkolsz (teljesen rendben van), de ilyen esetekre tartogatsz pár szót ami eszedbe jut, máris tudsz miről beszélni tovább. Használd kapaszkodónak a vocabulary-t minden témakörben!

Neked milyen szóbeli felkészülés vált be a legjobban?

A következő bejegyzésben egy tuti tippet adok arra, hogyan tudod elérni, hogy beszéd közben ne mondatokat kelljen fordítanod, hanem tudj szépen beszélni bármilyen szinten vagy!

Kövess a Facebookon vagy a hírlevélben, hogy mindig értesülj a legfrissebb bejegyzésekről.

 

kép:universitylifecafe.k-state.edu, philosophy.uchicago.edu

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..