Szótárhasználat 2.

Posted by on máj 19, 2012 in AngolBlog, Íráskészség fejlesztés, Olvasásértés | 0 comments

 Akkor nézzük a szótározás kis trükkjeit, miként teheted hatékonnyá a szótáradat.

Először is, nyelvvizsga szempontból, azt tartom célravezetőnek, ha legalább az angol nyelvvizsga előtt használod a kézi szótáradat, főleg ha olyan vizsgára mész, ahol szabad az írásbelin szótárat használni. (pl. Euro exam; Origo alapfok) Viszont, mivel a nyelvvizsga időre megy, nagyon fontos hogy biztos kézzel forgasd a szótáradat, tudd mit-hol kell keresni. Alapfokon szerintem kifejezetten hátrány a szótár használata. Az angoltanuló alapfokon még nem annyira magabiztos, hogy különösebb gyakorlás nélkül írja is a dolgozatot és ki is keresse a megfelelő szót. Pl. origo alapfokú angol nyelvvizsgán, az egész írásbeli 60 perc, amit hihetetlenül hamar el lehet vacakolni szótárazással. Lehet emiatt nem sikerül a vizsga. Így, minél több szót kell megtanulni, legalább felismerés szintjén, ha nem is aktívan.

Másodszor, ha kinyitod a szótárat pl. a ‘get’-nél. legalább 20millió oldalon keresztül taglalja a jelentését. Nem szabad megijedni tőle, ha már valamilyen szinten tudsz angolul, meg tudod különböztetni a jelentéseket és kiválasztani a megfelelőt. Szóval nem kell megijedni, böngészni kell.

Azonkívül ott vannak a mindenféle online angol magyar szótárak, google translate. Szeretik a nyelvtanulók beírni az egész mondatot, hátha lesz valami jó jelentése. De az online szótárak még mindig gépek, nem fogják tudni pontosan lefordítani amit akarsz. NEM JÓ beírni az egész mondatot! Szavakat, kifejezéseket tessék keresni és a saját szád íze szerint összerakni a mondatot. Nem a gép fog helyetted csevegni a helyes pasival az utcán/strandon/buszon…stb. 🙂

Végül nézzük meg a legfontosabb rövidítéseket mi mit jelent a szótárban:

N (noun) főnév, pl.: asztal, szék,

V (verb) ige, pl. ülni, állni, menni…stb

adj. (adjective) melléknév, pl. szép, nagy, kicsi…stb

adv. (adverb) határozó, pl. szépen, lassan…stb

pron (pronoun) névmás, pl. enyém, miénk, őket…stb

Ezekkel már bátran vedd elő a szótárt és a kifejezésmódodnak csak a képzeleted szabhat határt.

 

Kövess a Facebook-on is, hogy mindig értesülj a legújabb bejegyzésekről

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..