Te a sorozatokat vagy a filmeket szereted?

Posted by on aug 1, 2012 in AngolBlog, Beszédfejlesztés, Listening- Hallás utáni értés, Nyelvtani tudástár, Olvasásértés | 0 comments

Amint arról az előző bejegyzésben szó volt, nem lehet akárhogy tanulni filmekből, dalokból. Nézzük mi befolyásolja hogy hatékonyan tanulj és egyáltalán mit kell tenned ahhoz, hogy filmekből tanulj angolul.

Először is nagyon fontos tényező, hogy milyen szinten van az angol tudásod. Ha kezdő szinten vagy, ne várd el hogy megtanulsz angolul egy filmből. Első körben, magyar felirattal nézd, de fontos, hogy odafigyelj az angol szövegre is. Már az nagy sikerélmény, ha kihallasz bizonyos szavak, sőt, meg is érted őket.

Ha már középhaladó vagy középfokú angol nyelvvizsga szinten vagy, érdemes angol felirattal nézned a filmet. DE! Érdemes nem első nézésre leüli tanulás jelszóval, hanem ha tetszett a film, vagy van kedvenc filmed, azt másodjára, többedjére nézd meg kifejezetten angol szó és kifejezés tanulási célzattal.

Ha nagyon elvetemült vagy (mellesleg ez az egyik leghatékonyabb módszer), egy szótárfüzettel a kezedben ülsz le a TV elé és amint hallasz valami érdekes szót vagy kifejezést, azonnal leírod. Ez a módszer működik a sokat-tanult-de-soha-meg-nem-jegyzett-szavak esetében is.

Hiszen ha belegondolsz, nem csak látod, hallod, leírod a szót, hanem komoly vizuális élmény is társul hozzá, így könnyebb megjegyezni és visszaemlékezni rá. Ez a gyakorlat, nyelvvizsgán, listeningnél is nagyon jól jön.

Essen pár szó a sorozatokról. Ha van kedvenc sorozatod, azt nyugodtan lehet angolul nézni (szótárfüzettel, jegyzetelésre készen 🙂 ), mert elég valószínű, hogy ugyan azok az angol szavak, kifejezések elég sokszor elő fognak fordulni.

Egy nagyon fontos dolog: A filmeket szórakozásból nézzük, ezért ne rontsd el a filmélményt. Ha érdekes a film, élvezd, úgysem tudsz a nyelvre figyelni egy idő után. De ha megnézed 2x, akkor máris hatékony lesz az angol nyelvtanulásod.

Saját tapasztalat: Én a BBC Entertainment csatornán szoktam nézni a Leggyengébb láncszem szuper építő jellegű kvíz műsor, igen, szótárfüzettel a kezemben. 🙂 Van sok olyan kifejezés, amit csak azért tudok, mert 100x hallottam a műsorvezető szájából. De pl. megtanultam az orvosi varrat kifejezést 2féle képpen. 🙂 nagyon hasznos a mindennapi életben, de saját bőrömön tapasztalom, hogy igenis, működik a módszer.

Kövess a Facebookon, hogy mindig értesülj a legfrissebb bejegyzésről.

 

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..