There is/are

Posted by on jún 9, 2013 in AngolBlog, Nyelvtani tudástár | 0 comments

There is/are

There is/are

Ez a szerkezet arra való, hogy elmondjuk hogy valami van valahol. Általában fizikailag egymáshoz viszonyítva hol találhatóak a tárgyak, de ezen kívül sokkal többrétű a használata. Szóval ha el akarod mondani, hogy valami van valahol, akkor ezt a szerkezetet kell használnod.

A szabály szörnyen egyszerű:

Mindig a there is/are után rakjuk azt, ami van. A szerkezet elé vagy mögé megy, hogy hol.

Ügyeljünk az egyes szám és többes szám használatára! Ha valamiből 1 db van, akkor there is, ha több, there are. A to be-nál megtanultuk, hogy ha to be megfelelő alakja van a mondatban, akkor nem kell másik segédige. Itt is ugyan ez a helyzet, csak itt mivel szerkezetről van szó, kell hozzá a there szócska is.

 

Egyes szám:

There is a book on the table. Van egy könyv az asztalon.

Is there a book on the table? Van egy könyv az asztalon?

There isn’t a book on the table. Nincs egy könyv az asztalon.

 

Többes szám:

There are 3 apples on the table. Van 3 alma az asztalon.apples

Are there 3 apples on the table? Van 3 alma az asztalon?

There aren’t 3 apples on the table. Nincs 3 alma az asztalon.

 

Ennél a szerkezetnél meg kell ismerkednünk a megszámlálható és nem megszámlálható főnevek fogalmával. Legalábbis annyival, ami itt feltétlenül szükséges. Szóval, ha valamiből több dolog van, de nem akarom megmondani hogy számszerűen mennyi, azt tudom mondani a szám helyett kijelentő módban, hogy: some (néhány, valamennyi). Kérdésben és tagadásban, az any fogja ugyan ezt jelenteni. Fontos, hogy ezek mindig megszámlálható többesszámokkal fognak együtt állni. Logikus, amiből több van mint egy, arra tudom mondani hogy néhány.

 

There are some apples on the table. Kijelentő: some

Are there any apples on the table? Kérdő: any

There aren’t any apples on the table. Tagadó: any

 

Tehát minden többesszámmal kapcsolatos dolog megjelenik: are+főnév+’s’

Tehát minden esetben, ha valami van valahol, ezt a szerkezetet kell használnod, helyhatározókkal, mint például: near, under…stb, de ezekről egy másik leckében olvashatsz!

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..