TO BE- létige

Posted by on jún 8, 2013 in AngolBlog, Nyelvtani tudástár | 0 comments

TO BE- létige

Az angol tanulás során a legelső nyelvtan amit érdemes megtanulni, az a to be létige. Ez nem túl bonyolult és betekintést ad az angol nyelvtan világába. Ezen kívül, ezzel már egy csomó mindent el lehet mondani és, ráadásul, ez nem csak főigeként működik, hanem egy csomó másik nyelvtani szerkezet része, így létfontosságú, hogy alaposan be legyen gyakorolva.

To be: jelentése: van. létezést, állapotot fejez ki. Különböző alakjai vannak, attól függ kiről beszélünk és milyen időben (jelen, múlt). Ezen kívül segédigeként is funkcionál

Alakjai: jelenidő: am, is, are, múlt idő: was/were, 3.alak: been

Az angolban mindig van ige!!! Ahol a to be az ige, ott nem fog kelleni más segédige. Mindig a to be-val fogunk kérdezni, ha ő van a mondatban, és tagadásnál is hozzá csatlakozik a NOT tagadószó.

Szóval ha azt akarod mondani, hogy valaki van, valamilyen állapotban, minőségben van, akkor ezt kell használod. Jellemzésnél, mellékneveknél is mindig a to be-t kell használni, mert a milyenség, az egy állapot. A to be alakja mindig attól függ, hogy kiről-miről beszélünk. Ezért, ismerkedjünk meg a személyes névmásokkal (personal pronoun). Figyeljük meg, hogy az egyes szám te, megegyezik a többesszám ti-vel. (you)

I Én
You Te
He, She,It Ő (fiú, lány, semleges)
We Mi
You Ti
They Ők

 

I Am Én vagyok
You Are Te vagy
He,she,it Is Ő van
We Are Mi vagyunk
You Are Ti vagytok
They are Ők vannak

 

 

 

 

 

Az angol egyébként nagyon szeret összevonni, rövid alakokat használni, így a személyes névmásokat össze tudjuk vonni a to be megfelelő alakjával.

I am I’m
You are You’re
He isShe isIt is He’sShe’sIt’s
We are We’re
You are You’re
They are They’re

A magyarban nem mindig mondjuk ki a létigét, elég magyartalan lenne, de az angolban mindig kell! A fenti táblázattal, már meg is van az első mondatszerkezetünk, amivel el is kezdheted kifejezni, amit szeretnél. J

Nézzük a tagadást: tagadószó a NOT, ami mindig segédigére megy. Mint már említettem, a to be az az ige, ami egyben segédigeként is működik. A NOT soha nem áll egyedül, mindig megy egy segédigére. Milyen szuper, hogy itt a to be, már tehetjük is mögé a NOT-ot és megvan hogy nincs, nincsenek…stb. Mint már említettem, az angol szeret összevonni, rövidíteni, így a következő táblázatban már megtalálod a NOT-os összevont alakokat is.

I am not I’m not Én nem vagyok
You are not You aren’t Te nem vagy
He is notShe is notIt is not He isn’tShe isn’tIt isn’t Ő nem van (nincs)
We are not We aren’t Mi nem vagyunk
You are not You aren’t Ti nem vagytok
They are not They aren’t Ők nincsenek

Nézzük meg, akkor mi a helyzet kérdő mondatban. Nagyon egyszerű dolgunk van, mert annyi csak a feladat, hogy ha kérdő mondatot akarsz csinálni, hogy megcseréled az alanyt és a to be-t.

I am Am I?
You are Are you?
He isShe isIt is Is he?Is she?Is it?
We are Are we?
You are Are you?
They are Are they?

Ezzel együtt mindent tudunk a to be használatáról, nagyon egyszerű a dolog, ráadásul a későbbiekben is ugyan így fog működni ez a szerkezet.

 

Példamondatok:

I am at home. Am I at home? I am not at home.

You are clever. Are you clever? You are not (aren’t) clever.

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..