Új kiejtés

Posted by on Már 27, 2013 in AngolBlog, Beszédfejlesztés | 0 comments

Új kiejtés

Ismét az angol kiejtésről lesz szó, ugyanis a britek előjöttek valami újjal. Nem csak a kezdő angol tanulóknak tud problémát okozni az angol kiejtés, hanem olykor azoknak is, akik már magas szinten beszélik a nyelvet. Gondolom Te is találtad magad már olyan helyzetben, hogy olvastál egy új szöveget és fogalmad sem volt, hogyan kell kiejteni bizonyos szavakat, a furcsa írásuk miatt. Erre a problémára született egy új megoldás!

A kiejtés megkönnyítésére, kitaláltak egy új írást, olyan fonetikus átírással, ami minden nyelvben megtaláéható, így bármilyen nyelvet is beszél az illető, ki fogja tudni ejteni az angol szavakat.

A dilemmát az okozza, hogy vajon az egész angol nyelvet át kell-e írni ilyen módon, vagy maradjon minden és semmi ne változzon. Született is egy szótár féleség, amibe ha beírod az angol szót, akkor ki fogja adni, az új írásmód szerint, ami alapján elvileg bárki ki tudja ejteni.

Például: speech-spiitsch, leave-liiv

Igen, elég furán, kicsit hollandosan és németesen néznek ki ezek a szavak. Ezen kívül, megmaradt a schwa (fordított e a jele az IPA -ban) ami kb a magyar rövid ö hangnak felel meg. pl. az egy-‘a’ szócskát ejtjük ezzel a hanggal angolul. Szóval nekem nem tetszik ez az új találmány, elég radikális változás lenne és a dialektusokat, hangsúlyokat, mindent, ami az angol nyelv szépsége, szerintem kiölne a nyelvből. Arról nem is beszélve, hogy sok olyan nyelv van, ami tartalmaz olyan hangokat, amiket az IPA (International Phonetic Alphabet) nem, vagy fordítva.

Az oldalt ezen a linken tudod megnézni:

Spell As You Pronounce

Az angol cikket pedig itt:

http://www.telegraph.co.uk/education/educationopinion/9929884/Will-a-new-phonetic-alphabet-catch-on.html

Egyébként, a kiejtést is nagyon hamar és könnyen meg lehet tanulni, szokni, megfelelő mennyiségű gyakorlással.

kép:craigsenglish.com

Te szeretnéd, ha íly módon egyszerűsödne az írás-kiejtés???

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..