Végig angolul?

Posted by on ápr 2, 2012 in AngolBlog, Beszédfejlesztés, Tanulási Módszerek, tippek | 0 comments

‘Képzeld, tegnap volt az első angol órám. Hát, nem vagyok túl lelkes, mert a tanár végig angolul beszélt, mi meg nem értettünk semmit…’

A mai bejegyzésbenarról lesz szó, hogy minden angol órán végig angolul kell hogy beszéljen a tanár, vagy megszólalhat-e magyarul is. Sokakat foglalkoztat a téma, több szempontból lehet ellene és mellette is véleményt formálni, ebból nézünk meg most párat.

A bejegyzés elején elhangzott vélemény, csodálatosan példázza azt az esetet, hogy a tanuló miként vélekedik arról amikor teljesen kezdőként beül az órára és végig angolul folyik a tanítás. Ilyen esetekben szörnyen negatív élmény lehet az első óra, mert a tanuló semmit, de semmit nem ért. Ezért szerintem kezdő szinten mindenképpen kell hogy magyarul is elmagyarázzuk azt hogy mi mit jelent, mi miért van. A célunk az, hogy a lelkesedést és a motivációt fenntartsuk a tanulókban, nem az hogy már az első órán elvegyük a kedvét a tanulónak az egésztől. Szóval érdemes amit angolul mondunk, egyből magyarul is elmondani, lefordítani.

Középhaladó szinten már elvárható hogy a tanár mindent angolul mondjon, angolul vezényelje le az órát. Abban az esetben ha szókincsfejlesztő, kommunikációs óra van, mindenképpen csak angolul folyjon az óra, ám véleményem szerint ha nyelvtanos óra van, érdemes bizonyos esetekben magyarul elmagyarázni, hiszen van jópár olyan angol nyelvtani rész, ami tökéletesen egyezik a magyarral így a könnyebb megérthetőség kedvéért érdemes a tippeket, trükköket, hasznos fordításokat magyarul elmondani, annak érdekében hogy a tanuló jobban megértse és használni tudja az adott szerkezeteket.

Tehát, törekedjünk az angol órán az adott szintnek megfelelően végig angolul beszélni, hiszen a tanártól elvárható hogy tudjon végig mindent érthetően angolul elmondani, a tanulónak pedig az az érdeke hogy minél több forrásból és többféleképpen gyakorolja, hallja a nyelvet.

 

Kövess a Facebookon is, hogy értesülj mindig a legfrissebb posztokról

Post By Ibos Annamari (243 Posts)

Ne keresgélj tovább, megtaláltad az angol tanárod! Miért? Te lehetsz a következő, aki szépen elbeszélget az adott szituációban (és nem csak néz bambán, ha hozzászólnak angolul) és végre megérti az angol nyelvtant is. Ha nyelvvizsgára készülsz, arra is alaposan felkészítelek.

Connect


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..